S koledarskim letom 2022 smo oblikovali skupino dijakov, Marija Goričan, Andi Buqa, Nelly Mesner, ki je pod vodstvom profesorice Karmen Peršak začela sodelovati s III. gimnazijo Maribor v Projektu Japonska.

Z začetkom šolskega leta 2022 in 2023 smo v ekipi zaradi prešolanja ostali brez dijaka, zato pa sta se projektu pridružili Tajra Petrovič in Anina Mudrin.

Namen povezovanja šol je

  • spoznavanje kultur in posebnosti jezikov obeh narodov ter značilnosti dežel,
  • primerjava poteka šolskega dne in dejavnosti dijakov med poukom in po njem
  • izmenjava dijakov in učiteljev.

III. gimnazija Maribor je v projektu že od leta 2018, ko so s pomočjo zasebnih prizadevanj Karmen Peršak in poznanstev profesorice Noriko Obara na Japonskem uspeli vzpostaviti sodelovanje med III. gimnazijo Maribor in tokijsko srednjo šolo Shotoku Gakuen Junior & Senior High School. Za tokijsko šolo je zadolžen koordinator Kazuki Yamana, na III. gimnaziji Maribor je koordinatorica Simona Pečnik Posel, ves čas v projektu sodeluje še profesorica Jasna Ul Može.

Dijaki, s katerimi smo v stiku, se šolajo v programu Global exchange.

V času epidemije zaradi kovida smo uspeli z japonskimi dijaki izvesti zoom srečanja. Na Gimnaziji in srednji šoli za kemijo in farmacijo smo se na zoomu prvič pridružili šolama 12. 11. 2022. Za dijake so virtualni sestanki nepozabna srečanja, ki jih omogoča spletno medmrežje.

V decembru smo dijakom na Japonsko poslali simbolična darila ob vstopu v novo koledarsko leto.

Tako so zapisale svoje vtise po zadnjem srečanju dijakinje:

Nelly: Zame je bilo virtualno srečanje z Yui in z Yuko zabavno, predstavili sta mi Osako, zabaviščne parke, praznovanje božiča in nekaj tradicionalnih japonskih jedi, jaz pa njima naše posebnosti, kot so trnič na Veliki planini ter vodovja, živalstvo in rastlinstvo gorskega sveta v Sloveniji.

Anina:  S Kako sva se predstavili druga drugi. Predstavila mi je svojo projekcijo o japonskih glasbenih skupinah, jaz pa njej tradicijo slovenske čokolade, popularne slovenske zimske športe, Julijske Alpe s Triglavom in Arboretum. Omenila sem tudi Avsenike, ki so svetovno znani.

Tajra: japonska vrstnica mi je predstavila glasbo, ki jo posluša, in njej ljube izvajalce iz vsega sveta, jaz pa njej idrijsko čipko in dolino Soče. Predstavila sem ji svojega psička. Zaupala sem ji še, da me zanimajo mange in anime-prireditve pri nas.

Marija: zadolžena sem bila za predstavitev Pohorja, saj je pod njegovim vznožjem tudi naša šola, in krajev vzhodno od Maribora. Izpostavila sem nekaj kulinaričnih posebnosti, kot so kruh, bučno olje, slovenska vina; v predstavitvi niso manjkali kurenti in Plečnikova zapuščina v arhitekturi. Luna pa je meni predstavila japonske praznične sladice in kako so videti tradicionalna darilca.

Anina, Marija, Nelly, Tajra in mentorica za Projekt Japonska

(Visited 163 times, 1 visits today)