Pri pouku geografije smo se učili o Avstraliji. Profesorica, gospa Petra Marinič, je svoje dijake že vrsto let nagovarjala, da bi našli nekoga iz avstralske puščave, tako imenovanega ‘outbacka’, ki bi bil z razredom pripravljen deliti svoje izkušnje o tamkajšnjem življenju. Oviro je dijakom predstavljala, za outback značilna, izredno redka poselitev, zato prejšnjim generacijam ni uspelo najti nikogar.

Nekaj tednov kasneje je sošolka na platformi TikTok zasledila video najstnice, ki je bil posnet prav v avstralski puščavi. Na njenem profilu smo opazili tudi druge videe, ki so predstavljali življenje tam. Prek Instagrama smo kmalu stopili v stik z njo ter jo povprašali, če bi bila pripravljena odgovoriti na nekaj naših vprašanj o Avstraliji prek video klica. Z našo idejo se je strinjala. Pri dogovarjanju za termin našega pogovora smo morali upoštevati časovno razliko desetih ur. Pred klicem smo si v angleščini pripravili nekaj okvirnih vprašanj, naš pogovor pa je tekel spontano.

Kimberly je stara sedemnajst let. Živi v Melbournu, pogosto pa se s starimi starši odpravi v outback, kjer včasih preživi tudi dva meseca. Tam najde signal le na kakšnem visokem hribu, zato v tistem času telefon uporablja le redko. Pogovarjali smo se o zelo različnih temah; staroselcih – Aboriginih, stereotipih o njih, njihovih tipičnih jedeh – ogromnih žužkov, šolskem sistemu tam, življenju v mestih, puščavi, njihovih ukrepih v času pandemije korona virusa.

Od srečanja smo odnesli veliko znanja, hkrati pa smo se ob pogovoru zelo zabavali. Hvaležni smo za to izkušnjo. 

Alja Mihalj, 3.ag

(Visited 53 times, 1 visits today)