MEDNARODNO SODELOVANJE GIMNAZIJE IN SREDNJE KEMIJSKE ŠOLE RUŠE IN GIMNAZIJE NA POLJSKEM

Naša šola in II. Liceum Ogólnokształcące iz Gliwic na Poljskem tudi letos sodelujeta v mednarodnem projektu. Po našem obisku na Poljskem konec oktobra 2017 smo v tem tednu mi gostili poljske dijake in z njimi preživeli teden, poln doživetij, novih spoznanj in veselega druženja.

 

V projektu sodelujejo vodja projekta na naši šoli profesorica Ema Ramot in dijaki farmacevtskega in kemijskega programa Nina Kocpek, Sonja Dolmovič in Tadej Gomilšek, s Poljske pa vodja projekta profesorica Ewa konieczna in dijaki Ala, Alisia, Piotrek, Gosia, Martyna in Olga.

[twocol_one]  [/twocol_one] [twocol_one_last]

 

V torek, 10. 4. 2018, smo našim vrstnikom pokazali našo prestolnico. Na ljubljanskem gradu smo ob reševanju bolj ali manj zapletenih nalog poskušali rešiti ujetega zmaja. Uspelo nam je!  [/twocol_one_last]

 

 

    

 

V mestu pod Gradom smo z ladjice občudovali prepletanje urbanega in naravnega.

 

V sredo, 11. 4., smo dan preživeli na naši šoli. S ponosom smo našim vrstnikom pokazali našo raznolikost v treh programih.

 

Prof. Iva Pigac je predstavila kemijski program, Sonja in Tadej pa sta z zanimivima eksperimentoma pokazala, da je praktično delo pomemben del izobraževanja v tem programu.

Nina in Alja sta v šolski lekarni svetovali Piotreku, kako zdraviti nespečnost, mag. Lea Levstik pa je pokazala, kako zanimiv je program farmacevtski tehnik.

 

 

 

V naši učilnici na prostem so Katja, Timi in Tim iz 4.ag, ki so v lanskem letu sodelovali v projektu, predstavili posebnosti gimnazijskega programa.

 

 

 

V delavnici, ki je združila dijake 4.a gimnazije in poljske dijake, so sodelujoči v sproščenem pogovoru primerjali ljudi, stereotipe, jezik in priložnosti za mlade v obeh državah. Z veseljem smo ugotovili, kako nas razlike lahko povežejo in bogatijo.

V Športnem parku Ruše smo se zabavali, ko smo se preizkusili v kegljanju. To je bila priložnost za tekmovanje, a fair play in mednarodni timi so še utrdili našo povezanost.

Celotno galerijo si lahko ogledate TUKAJ.

 

 MEDNARODNA IZMENJAVA DIJAKOV GIMNAZIJE IN SKŠ RUŠE IN ŠOLE II LICEUM OGOLNOKSZTAICACE V GLIWICAH NA POLJSKEM

 

Dijaki naše šole Nina Kocpek, Sonja Dolmovič in Tadej Gomilšek so  v okviru projekta mednarodne izmenjave dijakov v spremstvu profesorice Eme Ramot obiskali vrstnike na Poljskem.

V septembru in oktobru smo se pripravljali na srečanje z vrstniki s šole II Liceum Ogolnoksztaicace v Gliwicah in vodjo projekta na Poljskem, profesorico Ewo Konieczno. Skupaj z vrstniki mariborske III. gimnazije smo pripravili predstavitev naše države, mesta in šole. Pred odhodom na Poljsko smo po Skypu spoznali naše gostitelje v Gliwicah.

 

V nedeljo, 22. 10. 2017,  smo se odpravili na Poljsko in spoznali naše gostitelje, naučili smo se prvih poljskih besed in nestrpno pričakovali ponedeljek v šoli.

 

V ponedeljek, 23. 10. 2017, smo spoznali vse udeležence izmenjave. Naši poljski gostitelji so nam predstavili svojo državo, poljske praznike in običaje.

Po predstavitvah in ogledu šole smo si ogledali Gliwice, mesto, ki je staro 760 let in se ponaša z bogato zgodovino. Sprehodili smo se mimo nove sodobne železniške postaje, skozi  staro mestno jedro z Mestno hišo, mimo gradu in starega gledališča do katedrale. Ogled mesta smo zaključili v čudovitem parku Frederika Chopina.

Po kosilu v šoli smo popoldne preživeli z našimi vrstniki in njihovimi družinami.

 

Gliwice so pomembno povezane s tragičnimi dogodki v 2. svetovni vojni. V Gliwicah se nahaja najvišja lesena konstrukcija te vrsta v Evropi, 111 metrov visok radijski stolp iz macesna, zgrajen leta 1935. Obiskali smo nekdanjo radijsko postajo, danes muzej, ki je bila prizorišče nemške Provokacije dne 31. avgusta 1939, dan pred izbruhom 2. svetovne vojne. V šoli smo imeli delavnico o Auschwitzu in Birkenau, ogledali smo si film o Schindlerjevi tovarni v Krakowu. Popoldanske delavnice so prinesle zabavo: naučili smo se poljsko ljudsko pesem in izdelovali spominke iz gline.

1 2

 

V sredo, 25. 10. 2017, smo obiskali Krakow, čudovito mesto, kar je nekoliko ublažilo globok vtis, ki ga je pustil dopoldanski obisk taborišča Birkenau.

3

 

V četrtek, 26. 10. 2017, smo so se dijaki preizkusili v vlogi detektivov. Dijaki so uživali v reševanju nalog, ki so privedle do razrešitve uganke. Spoznali so nove prijatelje s Poljske, s katerimi so ob spoznavanju drug drugega preizkusili svoje male sive celice.

4 5 6

 

Popoldne smo preživeli v Gliwicah ob druženju z našimi novimi prijatelji, ki jih v Sloveniji pričakujemo v aprilu 2018.

 

 

(Visited 598 times, 1 visits today)